Siirry suoraan sisältöön

Syysvaellus NUORTILLE 29.8-1.9.2024

Syysvaellus Urho Kekkosen kansallispuistoon Nuortille tehdään 29.8-1.9.2024.

Reitin sanotaan olevan yksi Itä-Lapin helmistä. Se sisältää uljaita jokikanjonin jyrkkiä rinteitä, jokivarsiniittyjä ja erämaata.

Lähde mukaan lumoavalle ja syksyiselle vaellukselle Itäkairaan. Kesä on ohitettu, elo-syyskuun vaihteessa mahdollisesti nähtävillä jo Lapin ruskaa väriloistossaan ja luonnonantimet parhaimmillaan. Illat ja yöt ovat pimeitä. Nuorttijoen kanjoni on jyrkimmillään satametrinen. Joessa vuorottelevat rauhalliset suvannot ja kosket.

Neljän päivän ja kolmen yön mittainen syysvaellus tarjoaa sinulle mahdollisuuden tutustua Nuortin jylhiin ja uljaisiin maisemiin syksyllä turvallisesti paikallisten oppaiden seurassa.

 

Ohjelma

Vaelluksella etenemme Urho Kekkosen kansallispuiston alueella uljaissa Nuorttijoen erämaamaisemissa. Nuorttijoki on historiallinen jokireitti. Siellä on liikuttu ja kalasteltu pitkienkin matkojen takaa jo 1200-luvulla. Joki ylitetään reitillä kahdesti, kerran Kärekeojalla kahluuvaijerin avulla (mikäli joki ei ole tulvassa) ja Kolsankoskella, rajavyöhykkeen lähellä, joki ylitetään kävelysiltaa pitkin. Nuorttijoki laskee Venäjälle Nuorttijärveen, josta nousee muuan muassa taimenta ja harjusta jokeen. Jokeen ei tehdä istutuksia ja se onkin harvoja paikkoja, joissa kalasto täydentää itseään. Joessa onkin luontainen vaeltava taimenkanta sekä vahva harrikanta (harjuksia). Kalastuskausi loppuu 31.8.2024 puiston alueella eli Kärekeojasta alaspäin, joten halutessaan vaellukseen voi yhdistää kalastuksen elokuun viimeiseen päivään saakka. Mikäli näin haluaa tehdä niin suositellaan olemaan ajoissa liikkeellä, jotta ehtii ostaa tarvittavat kalastusluvat itselleen. Nuortin seudulla on lisäksi vaihtelevaa maastoa ja toivon mukaan retken ajankohdan aikaan alkaa sienet olla parhaimmillaan, joten yhdistämme myös sienestyksen vaelluksen ohjelmaan. Päivämatkat ovat maltilliset, joten meillä on hyvin aikaa opetella ja tutustua löytämiimme ruokasieniin ja tietysti hyödyntämään niitä ruoan valmistuksessa. Yövymme omissa teltoissa tulipaikkojen läheisyydessä. Päivämatkat vaihtelee 8-14 kilometrin välillä, joten retki soveltuu normaalin peruskunnon omaaville.  

Hinta: per henkilö 290 € sis. alv ja Metsähallitukselle maksettavan käyttökorvausmaksun 

Ilmoittautuminen: sähköpostitse info@sompaoutdoors.fi, viimeinen ilmoittaumispäivä 15.8.2024.

Lähde mukaan yksin tai porukalla

Vaelluksen osallistujamäärä on 2–10 henkilöä. Voit lähteä mukaan yksin tai vaikkapa kaveriporukalla.

Ilmoittautumisesi jälkeen saat sähköpostitse täytettäväksi esitietolomakkeen. Siinä kysytään muun muassa terveystietoja, jotta voimme varmistaa turvallisuutesi. Henkilökohtaisia tietojasi ei tallenneta rekisteriin, vaan ne poistetaan heti kun niille ei enää ole tarvetta.  

Opastettu syysvaellus sisältää:

 • Oppaiden palvelut ennen vaellusta. Jos sinulla on ennen vaellusta kysymyksiä voit, koska tahansa olla meihin yhteydessä. Autamme mielellämme mieltäsi askarruttavissa asioissa. Osallistujille perustamme oman WhatsApp – ryhmän, jossa on helppo kysellä meiltä ja muilta, sopia vaikkapa kyydeistä ja tutustua muihin seikkailijoihin.
 • Turvallisuusasiat. Laadimme vaelluksesta turvallisuussuunnitelman. Huolehdi itselle voimassa olevat tapaturmavakuutukset. 
 • Saat meiltä ennen vaellusta kattavan varustelistan ja vinkkejä vaellukselle valmistautumiseen. 
 • Tarvittaessa pidämme ennakkoon tapaamisen Teamsilla, jossa käymme läpi vaelluksen suunnitelmaa, varusteita ym. käytännön asioita.
 • Kahden oppaan palvelut vaelluksen aikana.  

Vaellus sopii sinulle: 

 • Omaat hyvän peruskunnon.
 • Aiempi vaellus kokemus ei pakollista.
 • Et säikähdä kelien vaihteluja.
 • Haluat viettää aikaa hiljaisuudessa luonnon helmassa

Nämä asiat sinun tulee hoitaa itse:

 • Matka- ja tapaturmavakuutuksen itsellesi.
 • Varustelistan mukaiset varusteet, jotka soveltuvat syyskeleihin. HUOM! Kaikkea ei kannata ostaa itselleen, mikäli tämä on sinun ensimmäinen talvivaelluksesi. Varusteita voi myös vuokrata.  
 • Meillä on myös lainata joitain varusteita esimerkiksi telttoja. Laita meille sähköpostia (info@sompaoutdoors.fi) mikäli sinulta puuttuu joitain tarvittavista varusteista niin katsotaan mitä meillä lainata. 
 • Retkiruokailut. Annamme mielellämme vinkkejä retkiruokailusta ja hyväksi havaituista nikseistä.
 • Tarvittavat kalastusvälineet ja kalastusluvat (mm. verkkokauppa.eraluvat.fi). Tarvittaessa autamme lupa-asioissa.

Ajo-ohjeet, lähtö- ja paluupaikka:

Nuorttijoelle Savukoskelta on matkaa noin 95 kilometriä. Savukosken kirkonkylältä ajetaan (tie nro 967) noin 12 km, jatketaan suoraan tielle 9671, Tulppiossa käännytään vasemmalle Rannisvaarantielle, noin 8 kilometrin jälkeen käännytään vasemmalle ja ajetaan vajaa 10 kilometriä. Lähtö- ja paluupaikkana on Haukijärvenojan pysäköintipaikka (67.858949°, 29.188010°).  

Vaelluksen reittisuunnitelma: 

Päivä 1: Haukijärvenoja – Kutuniva n. 10 km

Päivä 2: Kutuniva – Saiho n. 14 km

Päivä 3: Saiho – Hirvashauta n. 12 km

Päivä 4: Hirvashauta – Haukijärvenoja n. 6 km

Keliolosuhteet vaikuttavat reitin toteutukseen. Vaellus toteutetaan, kun osallistujia on vähintään kaksi (2) henkilöä. Vaelluksen ikäraja on 18 vuotta ja vaellus on päihteetön. 

Vaellukselle voi osallistua vain ja ainoastaan terveenä. Virustaudin tai muun rajoittavan tekijän ollessa päällä retkelle ei voi lähteä. Puolikuntoisena tai kipeänä osallistuminen aiheuttaa usein suuria haasteita ja tarpeettomia riskejä erämaassa. Tämän vuoksi olkaa rehellisiä itsellenne ja osallistukaa vain, jos kroppa sallii.

Vielä on aikaa testata varusteiden toimivuutta ja käyttöä, kohottaa kuntoa ja suunnitella ruokalistaa. Pakatkaa varusteenne vedenpitävästi viimeistään edellisenä päivänä niin että lähtöaamuna on jäljellä enää vain viimeistelyjä. Teltan kunto, vetoketjut ja osat on myös hyvä tarkistaa ennen vaellusta.

Pidämme hyvissä ajoin ennen lähtöä vielä Teamsin kautta tapaamisen, jossa käymme huomioitavia asioita läpi. Tuolloin voimme käydä myös läpi, mikäli teillä on jotain mielen päällä ja toki meille voi aina myös soittaa tai laittaa sähköpostia jo aiemminkin.

Pidätämme oikeuden muutoksiin. Kunnioitamme keliolosuhteita ja oppaat tekevät päätökset ryhmän liikkeistä turvallisuus etusijalla.

Voit maksaa vaelluksen kerralla tai varausmaksun 100 euroa. Loppusumman saat laskulla, joka erääntyy kuukausi ennen vaellusta. Mikäli haluat maksaa Smartumin, Edenredin tai ePassin liikuntaeduilla ota meihin yhteyttä sähköpostilla info@sompaoutdoors.fi.

Hinta ei sisällä vaelluksella nautittavia ruokia, kuljetuksia Haukijärvenojalle tai sieltä takaisin eikä mahdollisia majoituksia ennen ja jälkeen vaelluksen. Mikäli tarvitset apua majoituksen järjestämisessä, niin kysy meiltä vinkkejä majoituspaikoista. Kimppakyydeistä voidaan myös sopia ennen vaellusta. 

Katso peruutus- ja varausehdot alta.